Dieta duru brzusznego
Oprócz leczenie antybiotykami niemniej ważne jest odpowiednie żywienie, właściwe pielęgnowanie chorych, a w niektórych przypadkach leczenie objawowe.
Stosujemy dietę bogatą kalorycznie, zawierającą dużą ilość białka pełnowartościowego, bogatą w witaminy, z uwzględnieniem dostatecznej ilości płynu. Znaczną część zapotrzebowania kalorycznego pokrywa się węglowodanami, natomiast z tłuszczami należy być powściągliwym. Dieta w przeważnej części składa się z mleka, śmietanki, kaszy lub ryżu dobrze ugotowanych, serów, jaj na miękko, mięsa rozdrobnionego, puree z kartofli, z marchwi, owoców surowych lub soków itp. Posiłki należy podawać często w małych porcjach. Właściwy sposób pielęgnowania polega na dbaniu o czystość skóry i higienę jamy ustnej. Wobec skłonności do powstawania owrzodzeń na błonie śluzowej, do czego przyczynia się zmniejszone wydzielanie śliny, należy polecać dzieciom starszym płukanie jamy ustnej płynami lekko odkażającymi (rumianek, 3°/o kwas borny), a u małych należy stosować przemywanie jamy ustnej za pomocą dużej strzykawki lub pędzlowanie boraksem z gliceryną. W przypadkach przebiegających z wysoką gorączką można stosować w małych dawkach leki przeciwgorączkowe (piramidon, amidopiryna itp.). W razie uszkodzenia krążenia .stosujemy środki tonizujące obwód lub działające na serce.
Dodaj komentarz