STOSOWANIE ANTYBIOTYKÓW U ZWIERZĄT
Wzrost liczby szczepów opornych u zwierząt dotyczy nie tylko E. coli, stwierdzono również znaczny wzrost oporności S. aureus i Closlrklium w elehii.
Powszechne stosowanie antybiotyków w żywieniu zwierząt musi być objęte właściwą kontrolą, gdyż w przeciwnym razie oczekiwać należy ciągłego narastania oporności bakterii chorobotwórczych na antybiotyki. Jednym z rozwiązań jest wprowadzenie do żywienia zwierząt antybiotyków nie mających w perspektywie zastosowania w lecznictwie oraz antybiotyków nie wywołujących oporności krzyżowej. Do takich antybiotyków naieżą flawomycyna i bacytracyna. Nadal jednak stosuje się powszechnie antybiotyki tradycyjne i co gorsza, w coraz większych dawkach. Specjalna komisja Światowej Organizacji Zdrowia opracowała wytyczne stosowania antybiotyków w żywieniu takich zwierząt, jak: drób, świnie, cielęta, bydło, owce i zwierzęta futerkowe oraz określiła dopuszczalny czas podawania paszy wzbogaconej antybiotykami. W większości krajów stosuje się antybiotyki w bardzo małych dawkach lub w dawkach stymulujących, wynoszących 5 – 20 ppm (pars per milion), czyli 5 – 20 mg/t paszy.
W USA jako dodatki do paszy zarejestrowano w 1966 r. 12 antybiotyków, z których część stosowano na dużą skalę ze względu na bardzo korzystny wpływ na szybkość wzrostu i rozwoju zwierząt (bacytracyna, chlorotetracyklina, oksytetracyklina, penicylina i tylozyna). Antybiotyki te stosowano w ilościach 10 – 50 ppm. Zwiększa się jednak stale liczba zwolenników stosowania antybiotyków w dawkach większych (tzw. pro- filaktycznych), za które w USA uważa się dawki wynoszące 50 ppm, Są one niekiedy zwiększane nawet do 500 ppm.
Dodaj komentarz